Snowboard bindingen kopen

Als je nieuwe snowboard bindingen wil kopen, moet je op een aantal zaken letten. Niet elke binding past namelijk op ieder snowboard en snowboardschoen vanwege de grootte en het monteerssysteem. Bovendien zijn er diverse strapuitvoeringen met ieder hun voor- en nadelen. En je kunt bij het kopen tenslotte ook nog kiezen uit de mate van flexibiliteit van de binding. Kortom, een inleesmomentje kan geen kwaad. We leggen eerst uit welke soorten snowboard bindingen er allemaal zijn en uit welke onderdelen ze bestaan. Daarna geven we je een stappenplan voor het kopen van snowboard bindingen.

Snowboard-binding-kopen
De stand van snowboard bindingen is puur persoonlijk

Welke soorten snowboard bindingen zijn er?

Voordat je snowboard bindingen gaat kopen, moet je eerst weten welke soorten er allemaal zijn. Er zijn simpelweg twee opties.

  • Strap-in bindingen
    De meest bekende snowboard binding is de strap-in binding. Deze heeft banden (straps) die je snowboardschoenen van bovenaf inbinden. Dit kan middels een enkel- en teenstrap, waarbij je je voet van bovenaf in de binding plaatst. Of middels een ééndelige strap waarbij je je voet van achteren in de binding schuift.

  • Instapbindingen
    Dit type binding heeft geen straps, maar maakt gebruik van een bijhorende snowboardschoen met ingebouwd kliksysteem om de schoen te fixeren aan het bindingonderstel. Deze koop je dus altijd als setje. De instapbinding voor softboots was zo goed als uitgestorven, maar Burton heeft het in 2016 nieuw leven ingeblazen met hun ‘Step on’ binding-bootlijn. Hardboots kennen een soortgelijk instapsysteem met klemmen, dat ook wel een plaatbinding wordt genoemd.


Welke onderdelen zitten er op een snowboard binding?

Wie snowboard bindingen wilt kopen, doet er goed aan te weten waaruit een binding is opgebouwd. Er zijn grofweg drie onderdelen: de baseplate, highback en straps. Ze zijn allemaal te verstellen naar je persoonlijke voorkeur, sommige zelfs zonder gereedschap. We bespreken het nut en de eigenschappen:

Baseplate

De baseplate is het onderdeel dat je snowboard met je binding verbindt. Deze onderstellen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materiaal, die weer verschillende sterkte-flex verhoudingen hebben. Baseplates in het hogere prijssegment zijn doorgaans van duurzamer materiaal. Kussenbedje op de bodem verhogen het comfort door trillingen te absorberen. Gekante voetbedjes zorgen voor een directere drukverdeling. De beugel aan de achterzijde heet de heel cup.

Highback

Highbacks zijn de panelen aan de achterkant van je binding waar je hiel en achterkant van je been tegenaan rusten. Met de verstelbare hoek beïnvloed je je houding (rechtop/gebogen) en dus het stuurgedrag van je snowboard. Stijve en hoge highbacks zijn bedoeld voor meer controle en hogere snelheden. Zachtere en kortere highbacks (lowbacks) zijn bedoeld voor freestylers en beginners die het liefst zoveel mogelijk flexibiliteit hebben. In de beginjaren van het snowboarden was er een periode dat nobacks (bindingen zonder highback) een rage waren. Snowboarders die graag in het park jibten en speelden, schroefden dan hun highbacks van hun bindingen af om nog meer te kunnen hangen (bonen of tweaken) tijdens hun tricks.

Straps

Straps zijn de flexibele banden die de snowboardschoen aan de binding fixeren. Straps zijn doorgaans aan beide zijden verstelbaar en je spant ze aan met ratels. Ze zijn er in diverse vormen en materialen. We hebben de verschillende type straps op een rijtje gezet:

  • Traditionele toe strap
    De traditionele toe strap is een platte strap aan de voorzijde van de binding en loopt over de bovenkant van je voet. Bij sommigen kan dit gaan knellen, omdat de bovenkant van je softboots wat zachter is dan de neus van je schoen;

  • Cup strap
    De cup strap is een bredere toe strap - vaak tweedelig - aan de voorzijde van de binding, die als een soort kom over de voorkant van je softboot (het hardste schoengedeelte bij je tenen) valt.

  • Ankle strap
    De ankle strap, het grotere broertje van de toe strap, is de meest belangrijke strap van de snowboardbinding. Deze brede strap loopt over de bovenkant van je enkel heen en fixeert je hiel in de binding;

  • Eéndelige strap
    De ééndelige strap is in feite een samensmelting van de toe en ankle strap, die vanaf je enkel tot je tenen de voet bedekt. Deze staat middels kabels in verbinding met een gescharnierde highback, die als een soort ophangbrug naar beneden kan worden gekanteld, wat het instappen makkelijker maakt. Er zijn ook ééndelige strapversies die als een soort teenslipper de snowboardschoen omsluiten.

Disk

De meeste bindingen maken gebruik van een disk. De disk is een draaibare schijf in het midden van de baseplate, waarmee je niet alleen de binding aan het snowboard monteert, maar ook de hoekstand bepaalt. Deze zijn er in normale, mini en uitgeholde uitvoeringen. Tegenwoordig wordt de disk vaak afgedekt met een klepje dat voorzien is van zacht dempingsmateriaal.

Stappenplan om snowboard bindingen te kopen

Nu je inmiddels weet welke bindingtypes en strap-opties er bestaan, zijn er nog drie belangrijke punten waar je op moet letten als je snowboard bindingen wil kopen. Dit is de pasvorm, de flexgraad en het monteersysteem. We nemen ze stap voor stap door.

1. Let op de juiste pasvorm van snowboard bindingen

Wie van plan is snowboard bindingen te gaan kopen in een winkel, neemt het best zijn snowboardschoenen mee. Snowboard bindingen heb je in verschillende maten: van S (klein) tot XL (extra groot). Het is ontzettend belangrijk dat je de goede maat bindingen koopt die goed bij je softboots passen. Dit kan uiteraard worden uitgeplozen via de specs op de website van het betreffende merk, maar liever stap je in de winkel met je snowboardschoenen in de bindingen. Je boots horen niet te ver uit de bindingen te hangen en de straps horen ook niet pijnlijk strak te zitten. De straps zijn doorgaans aan beide zijden verstelbaar in lengte. Het is de bedoeling dat de strap goed gecentreerd over je schoen valt. Je hiel hoort knus in de hielkom (heelcup) te zitten. De binding hoort vanzelfsprekend niet over de randen van je snowboard te steken.

2. Let op de flex van snowboard bindingen

Snowboard bindingen zijn in verschillende flexgradaties verkrijgbaar, van soepel tot stijf. Veel merken geven de flex van bindingen een cijfer tussen de 1 en 10. 1 is zacht en 10 is stijf. In het algemeen kan je ervanuit gaan dat 1-2 staat voor zacht, 3-5 voor medium, 6-8 voor stijf en 9-10 voor zeer stijf. Maar hoe weet je welke flex je snowboard bindingen moet hebben? Denk aan jouw rijstijl en match daar je binding aan. Wil je meer controle? Kies dan voor een stijvere binding. Toch liever wat meer flex voor meer vergevingsgezindheid in je bochten of om lekker te kunnen jibben en tweaken (hangen) in sprongen? Dan is een soepelere bindingen wellicht wat meer voor jou. Je kan de snowboardbindingen ook indelen op terreinvoorkeur:

  • Freestyle bindingen
    Snowboarders die graag tijd doorbrengen in het snowpark hebben net als bij snowboards en softboots voorkeur voor soepele bindingen.
  • Allmountain bindingen
    Bindingen bedoeld voor allmountain riders hebben meestal een medium flex en doen het zowel in de poeder, op geprepareerde pistes en in het park goed.
  • Freeride bindingen
    Bij deze categorie gaat het natuurlijk om hard, hoog en diep gaan. Daarbij heb je bindingen nodig die goed en snel reageren om je zoveel mogelijk controle te geven over je snowboard. Hierdoor hebben de snowboard bindingen een wat stijvere flex.

3. Let op het monteersysteem van snowboard bindingen

Het monteersysteem is een van de laatste valkuilen in het koopproces van snowboard bindingen. Oftewel compatibiliteit van snowboard bindingen. Want het is natuurlijk een flinke domper als jouw aangeschafte bindingen niet op je snowboard passen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een binding aan een snowboard te bevestigen. We lichten ze hieronder toe:

  • 2x4 en 4x4 schijfpatronen
    Veel bindingmerken maken gebruik van een draaibare schijf, ook wel disk geheten, in het midden van de baseplate. Deze zijn er in normale, mini en uitgeholde uitvoeringen. Middels een 2x4- of 4x4-gatenpatroon in de schijf kun je hem vastzetten op de schroefgaten (inserts) van het snowboard. Dit zijn de meest voorkomende manieren van bevestigen. Het verschil zit hem in de afstand tussen de gaatjes, die kan 2 of 4 centimeter zijn.
  • 3D-patroon
    Burton heeft in het verleden zijn eigen diskpatroon verzonnen, waarvoor je slechts drie schroeven nodig hebt. Deze kom je dus alleen tegen als je zeer oude, of tweedehands bindingen koopt.
  • Channel systeem
    Het door Burton ontworpen Channel systeem maakt gebruik van een gefreesde gleuf die over de lengte van het snowboard loopt. Door hier een snowboard binding aan te schroeven ontstaat een rails waarover je de binding oneindig kan geleiden. Dit in tegenstelling tot vaste inserts. Dit vereist wel een Burton EST-binding, die middels twee bouten, aan de buitenkant van de baseplate, op de rails wordt gemonteerd. Het uitgespaarde, harde middenstuk is hierbij vervangen door een zacht voetbed voor meer comfort. Er bestaan speciale disks van andere merken die op de Channel passen, maar dan mis je natuurlijk wel het comfortvoordeel van het uitgespaarde middendeel. Andersom past een EST-binding nooit op een insertsboard.

Hoe monteer je snowboard bindingen?

Je monteert een snowboard binding boven de schroefgaten (inserts) of de schroefgleuf (channel) op de top van een snowboard. Dit is naar eigen voorkeur. Zowel het 2x4, 4x4, 3D als channelsysteem garanderen tal van opties, zowel in de wijdte, breedte als in de hoekstand. We lichten ze kort toe:

Hoe ver plaats je bindingen uit elkaar?

Vrijwel ieder snowboard hanteert een ‘reference stance’ voor de bindingen. Deze staat vaak aangegeven op de top van het snowboard. Dit is volgens het snowboardmerk de optimale bindingstand om zo het meeste uit je board te halen. Natuurlijk mag je hier wel mee spelen naargelang je rijvoorkeur. Een absurd wijde of smalle stand heeft een nadelige invloed je snowboardtechniek. Om je achterste been te ontlasten tijdens het freeriden, kun je je favoriete breedtestand iets naar achteren plaatsen. Dit heet setback. Hierdoor komt je nose makkelijker omhoog uit de poedersneeuw zonder constant achterop te leunen.

In welke hoek zet je je bindingen?

Op iedere binding vind je een gradenmeter om zo de hoek van je binding te bepalen. Vroeger stond men met beide bindingen in een positieve hoek, oftewel plus plus. Dus met beide knieën ingedraaid naar voren. Door de veranderde snowboardhouding (poephouding) en het vele switch rijden, staat men tegenwoordig steeds vaker met het achterste been in een negatieve hoek. Dus plus min. Dit zorgt tevens voor een betere drukverdeling bij rocker boards. Deze bindingshoekstand noemt men ook wel duck stance. Deze plus min stand werkt het best bij een twin snowboard. Bij een directional board werkt de plus plus stand het best. Probeer uit wat jou het best bevalt.

Instructievideo: Hoe snowboardbindingen te plaatsen?


5 kooptips voor snowboard bindingen

  1. Neem je snowboardschoenen mee naar de winkel om de bindingpasvorm te checken;
  2. Schaam je niet om vragen te stellen aan het winkelpersoneel, zij zijn de experts;
  3. Een reservestrap aanschaffen kan nooit kwaad, als back-up voor slecht uitgeruste Alpenshops;
  4. Schaf ook een compact tooltje aan om te allen tijde en overal je bindingen te kunnen aandraaien. Deze willen namelijk nog wel eens lostrillen;
  5. Bezoek eens een demodag in SnowWorld. Vaak kun je hier ook bindingen testen, zodat je leert welk type jou bevalt.