Snowboard kopen

Een snowboard kopen, is niet iets wat je dagelijks doet. Samen met je bindingen en snowboardschoenen vormt het je persoonlijke snowboardset. Snowboards bestaan in allerlei soorten en maten en de juiste vinden kan soms best een hele opgave zijn. Je niveau, lengte, snowboardstijl en gewicht spelen een belangrijke rol. Daarnaast heb je ook nog eens keuze uit een breed scala aan merken en modellen. Snowboardmerken hebben allemaal hun eigen, bijzondere technologieën ontwikkeld, waarmee ze zichzelf onderscheiden van de concurrentie. Dus waar moet je op letten bij het kopen van een snowboard? Lees ons stappenplan over het kopen van een snowboard.

snowboard kopen
Een gevorderde boarder heeft een stijver snowboard nodig

Wat is je snowboardniveau?

Begin je koopproces bij het vaststellen van je snowboardniveau. Wees eerlijk, dit zal enorm veel helpen bij het kopen van het juiste board.

Beginner

Als je net bent begonnen, ben je vooral bezig met de beginselen van het snowboarden, zoals het maken van bochten, sturen en stoppen. Het volgen van een snowboardles is dan ook aan te raden. Dit kan ter plekke of al vooraf in Nederland, zodat je direct de berg omhoog kan. Koop een board die wat flexibeler is, waardoor het leren makkelijker gaat. Je eerste board hoeft niet veel te kosten, anders betaal je vaak onnodig voor features die je (nog) niet gebruikt. Als je een snowboard voor beginners wil kopen, kan je deze hier vinden. Huren is in deze fase ook een goede optie.

Intermediate

Je komt makkelijk de berg af, ongeacht de moeilijkheidsgraad van de afdaling. Je bent bezig met tricks in het snowpark en gaat af en toe buiten de pistepaaltjes. Koop daarom een ‘gemiddeld’ snowboard dat wat minder flexibel is om de agressievere rijstijl aan te kunnen. Het is raadzaam om in een hoger prijssegment te gaan zitten dan je beginnersboard. Deze zijn van een hogere kwaliteit wat zich vertaald in gewichtsvermindering, meer spanning/energie, snelheid en duurzaamheid wat je leercurve ten goede komt.

Gevorderd

Als gevorderde snowboarder voel je je thuis op verschillende soorten terreinen en je weet welk board daarvoor het meest geschikt is. Je kan met precisie en kracht sturen, stoppen en snelheid maken. Een stijf board zal je hierbij helpen. Je merkt kleine technische verschillen in een board op.

Fysieke afmetingen

Wie een geschikt snowboard wil kopen, moet verder kijken dan het printje. Jouw lengte, gewicht en breedte van je voeten zijn belangrijke aspecten bij het filteren van de zoekopdracht. We leggen het hieronder uit.

Ideale lengte van het snowboard

Vroeger was de regel altijd: “het snowboarder moet ergens tussen je kin en neus uitkomen als je hem rechtop voor je vasthoudt”. Deze regel houdt alleen geen rekening met jouw gewicht, profielvoorkeur, het terrein waar het board voor bedoeld is en meer factoren. Bovendien is er vanaf de jaren tien een hoop gebeurd op het vlak van lengtebesparing door boards juist breder te maken. Kijk altijd eerst op de website, van het merk waarvan je een board wil kopen, naar de gewichtsspecificaties of op de specs-sticker op het board in de winkel. Deze zijn een stuk betrouwbaarder dan de oude kin-neus opvatting.

Ideale breedte van het snowboard

Om de beste resultaten te boeken tijdens het snowboarden, is het aan te raden om je tenen en hielen ongeveer 1,5 centimeter over de randen van je board te hebben hangen; niet meer of minder. Als je te ver over de randen hangt, krijg je last van zogeheten drag, waarbij je tenen en hielen door de sneeuw slepen bij bochten en onnodige frictie creëren. Als je te weinig of helemaal niet over je board heen komt met je hielen en tenen, loop je het risico dat je niet genoeg controle over je staalkanten - en dus je snowboard - uit kan oefenen. Bredere boards zijn wel beter voor snowboarden in de poedersneeuw vanwege het hogere drijfvermogen. Ook voor riders met grotere voeten is het aan te raden om naar een wide board te kijken. Deze zijn veelal herkenbaar aan de letter ‘W’ achter de lengtemaat van het snowboard.


snowboard kopen
Een freeride snowboard heeft meer drijfvermogen

Welk type snowboard moet ik kopen?

Voordat je een snowboard gaat kopen, moet je bedenken waar je deze het meest voor gaat gebruiken. Op welk terrein begeef je je het vaakst en waar wil je je in bekwamen? Een wielrenner heeft bijvoorbeeld niks aan een allmountainbike als hij de Tour de France wil winnen. We onderscheiden drie type snowboards, die we hieronder toelichten.

Allmountain snowboards

Wil jij op allerlei terreinen goed wegkomen? Ga dan voor een allmountain snowboard. Hiermee kun je, zoals de naam doet vermoeden, op de hele berg terecht. Qua prestaties op specifieke terreinen doet hij natuurlijk wel onder voor gespecialiseerde modellen, zoals het freestyle of freeride snowboard.

Freestyle snowboards

Ben jij van het springen, spinnen en glijden in het snowpark? Dan koop je het beste een freestyle snowboard. Wie bijna alleen jibt en rails rijdt, koopt een kort, flexibel boardje met een rocker twin shape. Hiermee gaat switch rijden en spins maken een stuk makkelijker. Wil je graag met snelheid in de halfpipe of over de kickers schitteren? Zoek dan een iets stijver plankje uit met een traditionele camber.

Freeride snowboards

Op zoek naar een off-pisteplankje? Koop dan een freeride snowboard! Ga voor een directional shape. Deze boards zijn voornamelijk bedoeld voor een voorwaartse glijbeweging – dus niet switch - en hebben meestal een wat grotere nose om je zo goed mogelijk te laten drijven in de poeder. Was vroeger de lengte doorslaggevend in het drijfvermogen, tegenwoordig bestaan er ook diverse korte, brede varianten met uitstekende float eigenschappen. Een s-rockerprofiel – camber onder de achterste voet en rocker onder de voorste voet – verhoogt eveneens het drijfvermogen.

TIP: Ga een keer naar een demodag in SnowWorld om erachter te komen wat jij fijn vindt aan een plank. Houd ons verenigingsnieuws in de gaten voor de data van de snowboardtestdagen.


Welk snowboard base profiel moet ik hebben?

Wie een snowboard koopt, kan grofweg kiezen tussen vijf verschillende profielen. Oftewel: hoe de base loopt als je hem van opzij bekijkt. Dit noem je ook wel de baseline. Zo zijn er camber, rocker, plat, hybride en 3D-profielen. Wat is het verschil tussen rocker en camber? Lange tijd was er eigenlijk alleen maar camber. Dit is in essentie de spanningsboog in de lengte die omhoogloopt tussen je twee bindingen. K2 en Libtech introduceerden rond 2007 het rockerprincipe, waarbij de bolling juist naar de onderkant liep. Dit evolueerde in een profielmix dat vaak als hybride wordt bestempeld en een geheel platte versie. 3D is de vreemde eend in de bijt die juist een bolling in de breedte hanteert. We lichten de vijf profielen toe.

Traditionele camber

De traditionele camber, waarbij het snowboard tussen de bindingen naar boven loopt, geeft de rider vier staalkantcontactpunten – twee bij de voorste en twee bij de achterste voet. Dit heeft als gevolg dat het snowboard ontzettend stabiel rijdt en veel pop genereert. Als beginner heb je wel meer kans om te ‘happen’ als je nog niet helemaal weet hoe je zoveel contact met de sneeuw goed onder control kan krijgen.

Rocker

Bij snowboards met een bolle rockervorm, of ‘reversed camber’, steken de tail en nose uit de sneeuw en kan je als het ware van kant naar kant wiegen. De staalkantcontactpunten liggen namelijk dichter op elkaar. Deze boards zijn ideaal voor freestylers en jibbers die in het snowpark graag spinnen en geen risico willen lopen dat ze snel happen bij het olliën op de rail. Daarentegen heb je wel minder grip dan camber bij het landen van grote sprongen. Vaak hebben deze boards minder pop vanwege het spanningsverlies. Het wiegpunt op het board en de gradatie van de bolling verschilt per merk en model.

Flat

Deze flat boards zijn vrijwel vlak, behalve een subtiele buiging naar boven bij de tail en de nose. Men gebruikt in plaats van de term ‘flat’ ook wel ‘zero’. Je effective edge, het gedeelte van je staalkanten tussen je boots, heeft altijd contact met de sneeuw. Je gewicht wordt hierdoor goed verdeeld en je hapt minder vaak dan bij een traditioneel camber board. Daarentegen heb je bijna geen pop-vermogen.

Hybride

Wil je een beetje van alles? Ook daar hebben snowboardproducenten iets voor bedacht: een profielencombo. Waar de camber, dan wel rocker, wordt geplaatst, bepaalt het rijgedrag. Er zijn talrijke mogelijkheden, en ook de benamingen zijn eindeloos. Allmountain snowboards maken omwille van hun veelzijdige karakter vaak gebruik van hybride profielen. Welke verdeling het beste werkt, is puur persoonlijk.

3D

3D verdeelt de base (onderkant snowboard) over de breedte in drie delen. Hierbij lopen de buitenste delen omhoog, zoals een romp van een schip of een lepel. Dit voorkomt het happen van de staalkanten als je rechtdoor glijdt, zonder dat het ten koste gaat van de camberspanning of grip tijdens bochten.

Welke board shape moet ik hebben?

Een ander belangrijk beslissingsmoment in het kopen van het juiste snowboard is het kiezen van de shape. Naast het profiel is er namelijk ook nog variatie in de omlijning van een snowboard. Dit noemen we de shape. Deze kun je herkennen als je het board plat op de grond legt en van bovenaf bekijkt. We onderscheiden drie basis shapes.

  1. Twin
    Twin shape snowboards hebben een symmetrische vorm en flex en een gecentreerde stance (bindingpositie). Hierdoor kun je makkelijker vooruit- en achteruitglijden aangezien je lichaam precies in het midden staat. Dit is een logische koopkeuze voor freestylers, die vanwege hun tricks veel switch rijden.

  2. Directional
    Snowboards met een directional shape hebben een langere nose en een kortere tail doordat de stance iets meer naar achteren staat ten opzichte van een twin. Dit zorgt ervoor dat er veel pop in de tail zit. En de lange nose zorgt voor meer drijfvermogen in de poeder.

  3. Directional twin
    Een directional twin heeft een uitlijning zoals een twin, maar een naar achteren geplaatste stance zoals bij een directional snowboard.

Aparte boardshapes

De drie basis shapes kunnen op hun beurt weer een afwijkende omlijning krijgen om het snowboard specifieke rijeigenschappen mee te geven. We zetten deze afwijkende shapes op een rijtje:

Tapered

Een snowboard met een tapered shape is een directional freerideboard, waarbij de nose breder is dan de tail. Hierdoor steekt de nose uit de poeder omhoog, wat het drijfvermogen ten goede komt. Vanuit de tail genereert het een surfy gevoel. Hetzelfde gevoel is te bereiken middels een pintail, waarbij enkel de achterkant van het board in een smalle punt uitloopt.

Split tail/swallow tail

Beide benamingen suggereren hetzelfde: de achterkant van het snowboard is in twee delen gespleten, waarbij de nose tevens is vergroot. Dit zorgt voor ontlasting van het achterste been in de poedersneeuw en voor kantengrip in de uitstuurfase op pistes.

Asymmetrisch

De radius (taillering) van deze snowboard shape is asymmetrisch opgebouwd, met als uitgangspunt dat je kantendruk ook niet symmetrisch verloopt in de breedte (verschil tenen/hielen). Dit betekent dus een verplichte kantkeuze voor je binding, aangezien de hielzijde een diepere radius heeft dan de teenzijde.

snowboard kopen
Een freeride snowboard met een swallow tail

Welke snowboard flex moet ik hebben?

Wie bij het kopen van een snowboard eindelijk zijn type, profiel en shape heeft gekozen, kan nog dubben over het flexpatroon. Zoals potentiële autokopers tegen de banden van een nieuwe auto schoppen, flexen snowboarders een snowboard in de winkel. Dit kan in de lengte als in de breedte (torsie). Een stijver board heeft vooral voordelen voor gevorderde snowboarders: stabiliteit op hogere snelheden en veel rebound dankzij de lengteflex en meer kantengrip als de sneeuw harder is dankzij de stijvere torsieflex. Nadelen zijn er ook: een stijf board draait moeilijker dan een soepel board en zal een stuurfoutje harder afstraffen. Dit flexpatroon wordt vaak op een schaal van 1 tot 10 aangeven in de specs.

Wat moet ik naast mijn snowboard verder aanschaffen?

Met alleen een snowboard kopen ben je er nog niet. Je zult ook bindingen moeten aanschaffen, waarmee je je voeten aan het snowboard fixeert. En deze voeten steek je het liefst in comfortabele snowboardschoenen, zodat je het lang volhoudt op de berg. De rest van je wintersportkleding moet ook in goede conditie zijn, want nattigheid en kou kunnen je boarduren drastisch verkorten. Je kunt waxproducten kopen om zelf onderhoud te plegen, maar je kunt dit natuurlijk ook uitbesteden aan een gespecialiseerde onderhoudswerkplaats. Er bestaan ook professionele waxcursussen die je kunt volgen.

Top 5 kooptips snowboard

  • Zoek je een geschikt board, laat je dan niet leiden door de print;
  • Bezoek vooraf een demodag zodat je kunt testen welk merk en type jou ligt;
  • Durf vragen te stellen aan winkelpersoneel, zij zijn de experts;
  • Neem voor de zekerheid je snowboardschoenen mee ivm breedtekeuze;
  • Schaf een boardbag aan om transportschade te vermijden.