Snowboardschoenen kopen

Snowboardschoenen kopen is een tikje anders dan sneakers aanschaffen. Het kiezen van deze boots is net zo belangrijk als het kopen van een snowboard, misschien wel belangrijker. Aan een goed snowboard heb je namelijk niks als je je tenen niet meer kan voelen door snowboardschoenen die te krap zitten. We nemen door welk type snowboardschoenen er zijn, hoe snowboardschoenen zijn opgebouwd, waar je op moet letten bij het kopen van snowboardschoenen en als toegift krijg je nog vijf kooptips voor snowboardschoenen.

Snowboardschoenen kopen
Met een goed zittende snowboardschoen houd je het langer vol

Welke type snowboardschoen zijn er?

Koop je voor het eerst snowboardschoenen, dan weet je natuurlijk nog niet wat er allemaal op de markt is. In tegenstelling tot harde skischoenen zijn de meeste snowboardschoenen van zacht materiaal gemaakt. Daarom noemen we de een ook wel hardboots en de ander softboots. Alpineboarders maken nog steeds gebruik van deze – naar snowboardtechniek gemodificeerde - hardboots voor extra steun en controle tijdens het racen op hoge snelheden. Softboots zijn op hun beurt comfortabeler, hebben meer loopgemak en zijn verkrijgbaar in talrijke flexgradaties. Beide soorten snowboardschoenen vereisen een ander type binding.


Hoe zijn snowboardschoenen opgebouwd?

Een snowboardschoen is opgebouwd uit een buitenschoen, binnenschoen (liner) en een zool. We leggen kort uit wat deze delen bewerkstelligen:

  • De buitenschoen is een soort schaal die om de binnenschoen wikkelt en deze bepaalt de flex van de schoen. Bij duurdere modellen kan deze flex worden getuned door losse insteekelementen. Een geïntegreerd veterharnas aan de binnenzijde van de schacht zorgt voor meer fixatie van de binnenschoen.

  • De binnenschoenen bepaalt voor een groot deel het comfort. Het bestaat dan ook uit zacht materiaal, dat tevens de temperatuur reguleert. Sommige binnenschoenen zijn na aankoop verwarmbaar, zodat ze direct naar de voet vormen.

  • De onderkant van de snowboardschoen bestaat uit een binnenzool en buitenzool. De binnenzool is uitneembaar en eventueel vervangbaar voor custom made versies voor meer support. Buitenzolen zijn er in diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld met meer grippunten voor het hiken, of meer demping (lucht of gel) voor harde landingen.


Waarop letten bij het kopen van snowboardschoenen?

Laat je bij het kopen van snowboardschoenen niet leiden door het uiterlijk. Er zijn drie basis aandachtspunten die belangrijk zijn bij het aanschaffen van boots: pasvorm, flex en vetersysteem. Het eerste punt kun je alleen in de winkel checken, over de andere twee kun je alvast thuis nadenken. We nemen ze een voor een door.

Stappenplan pasvorm snowboardschoenen

De pasvorm is het belangrijkste aspect van een snowboardschoen, want wat heb je aan een mooie schoen die met elke stap pijn doet? Loop de volgende stappen door om de meest comfortabele snowboardschoen te vinden:

  1. Meet je schoenmaat goed op. Meet zowel de lengte als de breedte van je voet op.
  2. Bekijk het profiel van je voeten. Sommige mensen hebben hogere voetbogen dan anderen. Gezien je bij snowboarden druk uitoefent op alle kanten van je voet, is het belangrijk dat alle delen comfortabel zitten.
  3. Haal de binnenzool uit de schoen en leg hem plat op de grond. Ga er met je voet op staan en let op dat je tenen niet over de rand van de zool heen hangen of er te ver onder zitten.
  4. Pas de schoen normaal en loop er een kwartiertje mee door de winkel. De schoenen moeten naast lekker snowboarden namelijk ook nog comfortabel lopen. Wees niet bang om de flex te testen, door je gewicht naar voren en naar achteren te verplaatsen.

Welke flex snowboardschoenen past het beste bij mij?

Wie snowboardschoenen gaat kopen, zal merken dat er verschillende gradaties in stugheid zijn. Dit noemen we de flex. Deze gaat zowel voorwaarts als zijwaarts. Net als bij snowboards, is de flex van je softboots een persoonlijke voorkeur, maar er zijn generieke richtlijnen. Zachtere boots worden vaker door freestylers en beginners gedragen. Stijvere boots worden vaak gedragen door freeriders en gevorderde snowboarders die de steun nodig hebben bij hoge snelheden en harde landingen. Kijk vooral naar wat je zelf fijn vindt zitten. Probeer een paar verschillende modellen uit en loop ermee rond in de winkel.

Wat zijn de verschillende vetersystemen bij snowboardschoenen?

Of je nu de duurste of goedkoopste snowboardschoen koopt, dicht moeten ze allemaal. Dit kan echter op verschillende manieren. Ook hier speelt persoonlijke voorkeur een grote rol. Wel is het handig om te weten waar je voor kiest. Daarom hebben wij de verschillende striksystemen even voor je op een rij gezet. We geven direct de voordelen en nadelen van bijhorend vetersysteem

  • Klassieke veters
    Er zijn verschillende manier waarop je je snowboardschoenen kan strikken. De meest traditionele manier is door je softboot te strikken als een normale schoen – met veters. Het voordeel hiervan is dat je zelf kan bepalen waar je de meeste druk op je schoen wil hebben. Ook zijn veters makkelijk te vervangen als je toe bent aan nieuwe. Een nadeel van het klassieke vetersysteem is dat de veters gedurende de dag los kunnen gaan zitten en ze moeilijk vast te maken zijn wanneer je handschoenen aan hebt.

  • Speedlace vetersysteem
    Deze speedlace methode, of Quick-Pull, maakt gebruik van twee lussen (één aan de binnenkant en één aan de buitenkant van je voet) die de drager aan dient te trekken. De ene lus trekt de veter bij de voorvoet aan en de andere trekt de veter bij de enkel en het scheenbeen aan. Elke veter bedient dus een bepaalde zone. Dit striksysteem is snel, gemakkelijk en kan met handschoenen aan worden bediend. Vervangen is echter een moeilijke klus.

  • BOA-vetersysteem
    Sinds 2001 zijn er ook snowboardschoenen op de markt die gebruik maken van het makkelijke en snelle BOA-sluitingssysteem. Dit mechanisme strikt als het ware je veter voor je. Ook het BOA-systeem werkt zoals het speedlace systeem met zones, alleen dan met hardere kabels. Door de BOA-ratelknop (soms zelfs twee of drie) in te drukken en naar rechts aan te draaien, ‘strik’ je je boots. Door de knop weer naar buiten te trekken laat je de druk vrij en maak je de veters los. Vervangen is echter een moeilijke klus en een enkelvoudig BOA-sluiting kan knellen bij sterk afwijkende voetvormen.

5 kooptips snowboardschoenen

  1. Neem je snowboardsokken mee naar de winkel om de pasvorm te checken;
  2. Pas beide voeten, deze kunnen nog wel eens verschillen qua maat;
  3. Check of je hak goed aansluit in de schoen, deze mag niet te los zitten;
  4. Heb je reeds bindingen? Neem ze dan mee voor de pasvorm;
  5. Durf met vragen naar het winkelpersoneel te stappen, zij zijn de experts.