Wil je niet weer eindigen in een te klein appartement ver weg van de skiliften? De zoektocht naar de beste accommodatie neemt vaak uren of zelfs dagen in beslag. Vind je de bestemming erg belangrijk, zoek dan eerst een geschikt skigebied. In het onderstaande overzicht staan de beste accommodaties netjes per thema gerangschikt. Voor iedereen is er een perfecte wintersport accommodatie.
Verblijven in een chalet is voor veel wintersporters de ultieme accommodatie. In een chalet krijg je al snel dat echte wintersportgevoel. En misschien verwen je jezelf wat extra dit jaar en boek je er zelfs de catering bij. Chalets hebben alleen één probleem. Er zijn veel minder chalets in de Alpen dan dat er appartementen of hotels zijn. Die beperkte beschikbaarheid betekent o.a. dat je niet in ieder skigebied een goed aanbod van chalets hebt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een chalet aan de piste in Oostenrijk? Dan heb je niet zo heel veel keuze en kan je er vanuit gaan dat je meer geld kwijt bent dan gemiddeld. Wij hebben een aantal chalets en tips voor je op een rijtje gezet. Sommige van deze chalets liggen aan de piste, andere juist in het dorp, maar allemaal geven ze je dat heerlijke wintersportgevoel van een vrijstaand huisje in de bergen.
Veel beter dan dit gaat het niet worden. Dit is een type accommodatie waar ieder type wintersporter van droomt. En dan maakt het niet uit of je nou voor het eerst op wintersport gaat of al tientallen keren geweest bent. Je verblijft èn in een chalet èn dat ligt ook nog eens aan de piste. Voor de echte beginners is het hoe zij zich wintersport altijd hebben voorgesteld en heb je al wat meer ervaring dan zal je niet ontkennen dat een wintersport chalet aan de piste de perfecte accommodatie is. Je stapt zo vanuit je chalet de piste op en ‘s avonds nuttig je met je vrienden of familie een biertje rondom de open haard. En dan het liefst met een dik pak sneeuw op het dak. Maar dan toch...als dit de meest ideale vorm van wintersport is, waarom verblijven er dan niet meer mensen in een chalet aan de piste? Simpel, zo ontzettend veel wintersportchalets aan de piste zijn er in de Alpen nou ook weer niet te vinden. En de chalets die er zijn, worden logischerwijs ook relatief snel geboekt. Dus, waar moet je nou precies zoeken voor dat ultieme wintersportchalet aan de piste? Wij hebben een aantal tips en opties voor je op een rij gezet!
Wanneer je met kinderen op wintersport gaat heb je net even wat andere eisen dan ‘normale’ wintersporters. En om er maar meteen een cliché in te gooien ‘wanneer de kinderen een leuke wintersport hebben, dan hebben de ouders dat automatisch ook’. Misschien geldt dit nog wel meer bij een wintersport in vergelijking met andere vakanties. Gelukkig zijn er voldoende locaties in de Alpen waar de kinderen op de eerste plaats komen. In diverse skigebieden en hotels doen ze graag een stapje (en vaak zelfs twee stapjes) extra voor kinderen. Van creches tot skischolen en van gethematiseerde restaurants tot indoor speelparadijzen. Wintersport met kinderen verandert op deze locaties in de meest geweldige week die de kids ooit in de sneeuw beleefd hebben.
Een van de belangrijkste redenen voor de stijgende populariteit van Franse skigebieden in de jaren ’80 was, naast de uitgestrekte skigebieden, het grote aanbod van appartementen aan de piste. Direct vanuit je appartement kon je de piste opstappen en aan het einde van de dag skiede je ook weer terug naar je appartement. Dat de appartementen aan de piste in Frankrijk in die tijd vaak het formaat van een bezemkast hadden namen we maar voor lief. De Fransen hadden begrepen dat de locatie van een appartement in die tijd belangrijker was dan de inhoud. Inmiddels is dat wel anders. Nieuwe appartementen aan de piste in Frankrijk zijn steeds ruimer van opzet. Maar niet alleen in Frankrijk zijn appartementen aan de piste te vinden. Ook in de andere Alpenlanden vind je het gemak van zogenaamde ‘ski-in, ski-out’ accommodatie.
Vroeger, ja vroeger bestond de term wellness nog niet. En wanneer de term al werd gebruikt dan had het vaak betrekking tot een sauna in de kelder van het hotel. Het betekende echter niet er niet werd 'gekuurd' in sommige skigebieden. Sterker nog, de oorsprong van veel skigebieden is terug te voeren op de kuuroorden. Veel skigebieden zouden zonder kuuroorden niet (of in ieder geval veel later pas) ontwikkeld zijn. In de zomer reisden veel toeristen af naar dorpen in de bergen om te profiteren van de schone lucht of thermale bronnen die hulpen tegen allerhande aandoeningen. Uiteindelijk kwam het verzoek om ook 's winters de hotels open te houden. Het markeerde het begin van het wintertoerisme. Die oude kuuroorden bestaan natuurlijk nog steeds. Maar daarnaast zijn er veel moderne wellnesscentra ontwikkeld, omdat veel wintersporters tegenwoordig meer vragen dan witte pistes. Wij hebben de mooiste traditionele en moderne kuuroorden en wellnesscentra voor je op een rijtje gezet. Maar...vergeet niet ook nog af en toe te skiën!
Oostenrijk is al jaren het favoriete vakantieland voor Nederlandse wintersporters. Daarbij zal het ongetwijfeld meespelen dat de kwaliteit van de liften, hotels en restaurants prima is en dat de prijs-kwaliteit verhouding goed in balans is, maar wij vermoeden dat de après-ski een grotere rol speelt dan iedereen denkt. Want nergens in de Alpen gaat het dak er zo af als in Oostenrijk. Van alle skigebieden uit deze top tien liggen er maar liefst negen in Oostenrijk! Het is wel duidelijk waar de Nederlandse wintersporters graag te vinden zijn. Je zou je bijna gaan afvragen waarom après-ski eigenlijk geen Oostenrijks woord is.
Als de kids het naar hun zin hebben, dan…..Juist. Het is een veelgehoord cliché, maar het is oh zo waar. Als je met kinderen op wintersport gaat dan ga je op andere zaken letten. Is het niet te ver rijden? Kunnen we ook met slecht weer goed uit de voeten? Hoeveel kilometer piste een skigebied heeft is dan ineens minder belangrijk, maar een goede skischool en kindvriendelijke hotels komen veel hoger op de lijst te staan. Dit vinden jullie de beste skigebieden om met de kids naartoe te gaan.
Als je aan wintersporters vraagt hoe een sfeervol wintersportdorp eruit ziet dan bevat het vaak de volgende elementen: een kerkje, een beek die door het dorp stroomt, authentieke huizen, hier en daar misschien nog een authentieke stal of hut en alles bedekt met een hele grote laag verse sneeuw. Klopt helemaal toch? Het bevat in ieder geen hoge flats of parkeergarages, dat is een ding dat zeker is. Maar waar kan je die sfeervolle dorpen nou precies vinden?
Het Nederlandse motto 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg' blijkt ook verrassend goed te passen bij de Nederlandse wintersporters. Wij zullen ons niet en masse laten onderdompelen in extreme luxe. Een goed hotel of een goed appartement is voor velen van ons al meer dan genoeg om een geweldige vakantie te beleven. En terecht. Maar stel dat je nou een keer een credit card zonder limiet mee zou krijgen...Wat zijn dan de dorpen en hotels in de Alpen waar je moet zijn om die credit card zo goed mogelijk te gebruiken? We hebben een aantal bestemmingen op een rijtje gezet waar je je kan onderdompelen in totale luxe en in een week net zoveel geld kan uitgeven als dat je hypotheek hoog is. En het erge is, niemand in die gebieden die daar raar van opkijkt.
Wintersport duur? Nou, wintersport kan zeker behoorlijk in de papieren lopen. Zo kan je ervoor kiezen te verblijven in een van de meest luxueuze hotels van de Alpen of je kan ieder jaar nieuw materiaal en kleding kopen. Maar dat hoef je natuurlijk niet te doen. Ook voor wintersporters met een kleine beurs zijn er voldoende locaties in de Alpen waar je voor heel weinig geld al een week op de piste kan staan. Uiteraard zal je in deze bestemmingen niet de meeste pistekilometers krijgen of is de sneeuwzekerheid wat minder. Maar kan je je daar overheen zetten dan is het mogelijk om voor minder geld dat de gemiddelde student uitgeeft bij een avond stappen al een week in de sneeuw te verblijven!
Wanneer je uiteindelijk hebt besloten dat je graag in een hotel wilt verblijven tijdens de wintersport, dan is een van de volgende stappen waar dat hotel dan precies moet liggen. In het centrum van het dorp, dichtbij het nachtleven of juist wat verder van de dorpskern, zodat je 's avonds heerlijk tot rust kan komen. Maar jullie zijn wintersporters en dus is er eigenlijk maar één ultieme locatie mogelijk voor je hotel: direct aan de piste. Want hoe lekker is het wanneer je 's ochtends direct vanuit je hotel of de lift inrolt of meteen de eerste meters op de piste kan glijden? Geen gesleep met materiaal meer en die drukke skibussen behoren ook tot het verleden! Wij hebben een aantal locaties waar je hotels aan de piste kan vinden voor je op een rijtje gezet.
Je wilt graag met een grote groep vrienden of meerdere families op wintersport. Je groep is in ieder geval groot genoeg om niet meer in één appartement te passen. Jij hebt je opgeworpen als organisator van de groepsreis. Maar waar ga je beginnen bij het organiseren van deze wintersport groepsreis? Zoveel mensen, zoveel meningen. De een wil een groot skigebied, de andere liever een klein en knus familiegebied. Ook de voorkeur voor het land verschilt nogal. Van groot skigebied in Frankrijk, tot gezellige après-ski in Oostenrijk. En net wanneer je de neuzen allemaal één kant op hebt sta je voor de grootste uitdaging. Want waar vind je accommodatie voor een reis met zoveel personen? We helpen je graag een eindje op weg! We hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet waar je zoal aan moet denken wanneer je met een groep op wintersport gaat. Start met het inventariseren van de groep. Wat verwacht men precies van de wintersport? Als je allemaal student bent is het antwoord waarschijnlijk eenvoudig, want dan mag het niet te duur zijn en moet er een goed biertje gedronken kunnen worden. Lastiger wordt het wanneer er meerdere generaties meegaan op vakantie. Voor de kinderen is goede skiles belangrijk, de ouders willen ook graag een groot skigebied en opa en oma willen mooie wandelpaden en een dorp met wat historie. Dat wordt alweer een stuk lastiger, maar aan de andere kant moet je deze eerste stap ook weer niet moeilijker maken dan het is. Selecteer een aantal skigebieden op met behulp van onze filter , nodig de reisgenoten uit, pak een fles wijn erbij en selecteer een bestemming. Weet je inmiddels de wensen en heb je een aantal bestemmingen geselecteerd dan is het tijd om op zoek te gaan naar accommodatie. Is het de bedoeling om volledig verzorgd in een hotel te verblijven, is een simpel appartement voldoende of is het juist de wens om met de groep gezellig in een eigen chalet te verblijven? Wanneer je op zoek bent naar een eigen chalet of een vakantiehuis dan is het de moeite waard om eens bij aanbieders te kijken die zich hier helemaal in gespecialiseerd hebben. Bij chalet.nl vind je een groot aanbod van chalets en vakantiehuizen. Aan de piste, in het dorp of juist ver van de bewoonde wereld. Aan de andere kant kan je er ook voor kiezen om je reis via een touroperator te laten verlopen. Je boekt dan vaak een combinatie van accommodatie en skipas, waarbij je aardig wat voordeel kan pakken. Via bijvoorbeeld Bizz Travel , Sunweb en Vrij Uit kan je informatie aanvragen en dan gaan ze met vrijblijvend met jouw verzoek aan de slag. Handig is ook de tool van Bizz Travel waarbij iedere familie z’n eigen iDeal koppeling toegestuurd krijgt om de reis te betalen en kan je online alvast een kamerindeling maken. Ben je student en wil je met een groep gaan skiën en snowboarden in de Alpen, dan kan je bij Husk terecht. Deze aanbieder is gespecialiseerd in reizen voor studenten, waarmee je de zekerheid hebt dat er de mogelijkheid is om een gezellig biertje (of twee) te drinken wanneer je de berg afkomt. Geschakelde appartementen zijn vaak een goed alternatief voor een chalet. In een geschakeld appartement worden meerdere appartementen aan elkaar gekoppeld, zodat je als groep wel bij elkaar zit, maar tegelijkertijd ook allemaal je eigen ruimte hebt. Vaak is een geschakeld appartement goedkoper dan een chalet. Je vindt geschakelde appartementen vooral veel in Frankrijk en dan in zowel de grote skigebieden (zoals bijvoorbeeld La Plagne) als in de kleiner skigebieden (zoals Val Cenis). Naast de eerder genoemde touroperators kan je bijvoorbeeld bij Snowtime terecht voor vrijblijvende informatie. Wil je met een groep in een hotel verblijven dan wordt de zoektocht al iets lastiger. Sommige hotels hebben liever geen grote groepen over de vloer, omdat deze soms nogal overheersend kunnen zijn. Gelukkig zijn er voldoende hotels waar je als groep wel welkom bent. Je kan contact opnemen met Bizz Travel , Sunweb , Snowtime of Vrij Uit om vrijblijvend een aanvraag te doen. Wanneer je met een grote groep op wintersport gaat (denk aan zo’n veertig mensen of meer), dan is het mogelijk om een eigen bus te charteren. Dit heeft een aantal voordelen, want de bus komt je ophalen op de locatie die jij aangeeft, het is gezellig en je spaart veel geld uit omdat het over het algemeen goedkoper is dan met losse auto’s naar de sneeuw rijden. En omdat je ‘s nachts rijdt pak je ook nog eens één of twee dagen op de piste extra!
Met de bus op wintersport....Je vindt het geweldig, of je hebt er een hartstochtelijke hekel aan. Er lijkt bijna geen middenweg te zijn als je het over de meest voordelige manier van reizen naar de sneeuw hebt. Wij hebben de voor- en nadelen van het reizen per bus naar de Alpen voor je op een rijtje gezet en geven je ook wat tips bij je je jouw wintersport met de bus kan boeken. Twee dagen skiën of snowboarden winnen Het grootste voordeel van reizen met de bus is de tijd die je er mee wint. Aangezien bussen ‘s nachts rijden kan je er zowel aan het begin als einde van je vakantie een dag mee winnen. Dat zijn toch twee dagen extra dat jij al mooi op de berg of in de après-ski staat! Heb je een grote groep met wie je op vakantie gaat? Dan behoort het tot de mogelijkheden om een eigen bus te huren. Informeer eens bij Interbus en misschien rijd je met je vrienden of familie wel in een privebus naar de Alpen. Uitgerust of gebroken aankomen Nou ja, dit zijn natuurlijk voor- en nadelen ineen. Logisch, want waar de ene wintersporter in de bus wel een uurtje of zes kan slapen, doet de ander geen oog dicht. Dat kan dan diverse redenen hebben. Soms is het in bussen simpelweg te gezellig, of die Royal Class stoel blijkt ineens toch niet zo royaal te zitten. Lange reistijd De reistijd met een bus is over het algemeen wat langer dan met de auto. In sommige gevallen heeft de bus nog een aantal ophaalplekken en logischerwijs rijdt een bus niet met maximale snelheid over de Duitse Autobahn. Aan de andere kant kan je in de in de bus wel lekker achterover leunen om een film met Steven Seagal te kijken of, wanneer je daar geen zin in hebt, gewoon zelf een film op je iPad kijken. Niet flexibel op locatie Wanneer je met een bus op wintersport gaat betekent dat automatisch dat je geen eigen vervoer op locatie hebt. Is dat een probleem? Over het algemeen niet. In de Franse skigebieden staat je auto vaak toch een week stil en in Oostenrijk beschikt ieder skigebied over een goed systeem van skibussen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit net even wat meer tijd kost dan met de auto. Kijk eens bij aanbieders van pakketreizen (busreis + accommodatie + liftpas), zoals Bizz Travel en Sunweb . Zij hebben een goed aanbod van reizen met de bus naar bestemmingen waar je je auto echt niet nodig hebt!
Om 6.00 uur ‘s ochtends vanaf Schiphol of Rotterdam/The Hague Airport vertrekken en vier uur later al op de piste in de Alpen staan. Klinkt ideaal toch? Het is niet voor niets dat reizen met het vliegtuig naar de Alpen aan een grote opmars bezig is. Maar naast de vele voordelen kleven er uiteraard ook wel wat nadelen aan het reizen per vliegtuig naar de sneeuw. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Misschien is met het vliegtuig op wintersport wel wat voor jou! Het grootste voordeel van het reizen per vliegtuig is natuurlijk de gigantische tijdwinst die je pakt ten opzichte van de meer traditionele vervoersmiddelen zoals de auto of de trein. De vlucht naar bekende vliegvelden in de Alpen, zoals Salzburg , Innsbruck of Geneve duurt altijd maar een uurtje. Dat betekent dus dat je ‘s ochtends kan vertrekken en een paar uur later al van de piste glijdt, terwijl andere wintersporters nog bij Keulen in de file staan. Beperkte keuze in skigebieden Tenzij je een godsvermogen wilt uitgeven aan je transfer van het vliegveld naar het skigebied, is het aan te raden om een bestemming te kiezen in de buurt van het vliegveld. En dat zijn er meer dan je denkt. We hebben een handig overzicht gemaakt van de afstand en reistijd van diverse skigebieden tot de dichtstbijzijnde luchthavens . Je kunt op die manier direct zien hoe lang je nog onderweg bent wanneer je de eerste fase van je reis door de lucht erop hebt zitten. Niet goedkoop Met het vliegtuig op wintersport is niet goedkoop, zeker wanneer je als familie met het vliegtuig op reis gaat. Een vliegreis naar de Alpen voor een gezin met twee kinderen is simpelweg duurder dan een autoreis naar de Alpen voor datzelfde gezin. En dan laten we de kosten voor de transfer nog even buiten beschouwing. Daarentegen is een vliegreis (puur vanuit financieel perspectief gezien) dus wel interessant voor duo's en mensen die alleen reizen. Hoeveel bagage neem je mee? Houd er rekening mee dat je in het vliegtuig niet je hele huisraad mee kan slepen. Wanneer je één paar ski’s of een snowboard (met schoenen) mee wilt nemen, dan is het vliegtuig een prima optie. Bij maatschappijen als Transavia en EasyJet worden hele schappelijke tarieven gerekend voor het meenemen van je ski’s of snowboard. Voor zo’n 50 euro ski je op je eigen materiaal. Transfers Wanneer je aankomt op het vliegveld is een transfer met een busje naar het skigebied erg handig. Voor veel wintersporters is dat nog een reden om niet met het vliegtuig op wintersport te gaan. Want hoe regel je zo’n transfer van luchthaven naar hotel? Het antwoord is simpel. Bij bijvoorbeeld Transavia kan je direct je transfer boeken, waardoor je in no-time in het skigebied staat!
Voor veel wintersporters is een catered chalet de ultieme luxe. Zie het als een privé-hotel. Ontbijt en avondeten en de service van een onbezorgde vakantie, maar dan zonder al die andere gasten die ook iedere ochtend aan het ontbijtbuffet staan. Een vakantie in een catered chalet ontneemt je alle stress. Brood halen bij bij de bakker 's ochtends? Is al voor je gedaan. Sterker nog, het staat ook voor je klaar op een gedekte tafel, zodat jij volledig relaxt op tijd bij de skilift kan zijn. Inclusief drank en eten Bij veel catered chalets is zowel de drank als het eten inclusief, dus je kan met je vrienden in theorie gewoon in het chalet après-skiën. Vervolgens schuif je direct aan voor het avondeten. Je bent dus geen tijd kwijt aan boodschappen doen, koken, afwassen en al dat soort zaken. En daardoor heb je simpelweg meer tijd voor de dingen die er echt om gaan: lekker de berg op, quality time met elkaar en gezellig après-skiën. Hoeveel personen? Je kan met zowel kleine als grote groepen terecht in een catered chalet. Maar...in sommige chalets kan je ook al met minder personen terecht en huur je dus één of twee kamers van het chalet en deel je gezamenlijk met de andere gasten het ontbijt en diner. Dit is een stuk intiemer dan in een hotel, dus je moet je goed bedenken of je dit wel wilt. Het meest ideale is uiteindelijk toch om met een groep vrienden en/of familie het hele chalet te huren. Dát is in onze ogen de echte meerwaarde van een catered chalet. Waar in de Alpen? Catered chalets zijn goed vertegenwoordigd in de grote Alpenlanden. Dat betekent dat je in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië een mooi aanbod van catered chalets kan vinden. Maar, je raadt het al, zorg ervoor dat je niet te lang wacht met boeken wanneer je een catered chalet wilt vastleggen. Deze vorm van accommodatie is in Nederland en België nog niet heel erg bekend, maar wint inmiddels sterk aan populariteit. Onze ervaringen Het verblijven in een catered chalet is absoluut een hele relaxte vorm van accommodatie. Wij hebben ervaringen met catered chalets in Oz-en-Oisans en Sölden. Het feit dat je ontbijt klaarstaat, er een hapje en drankje na een lange dag skiën op je wacht en dat je niet zelf hoeft te koken is ideaal. Wel moet je nog altijd het tijdstip van het avondeten afspreken met de catering en je moet er wel voor zorgen dat je dan de après-ski al hebt verlaten. Positief was absoluut een accommodatie voor een hele vriendengroep, negatief was het delen van een chalet met mensen die je niet kent. Maar nou moet je daar natuurlijk ook een beetje geluk bij hebben (of in ons geval pech). Waar te boeken? Het aantal organisaties waar je een catered chalet kan boeken schiet als paddestoelen uit de grond. In vrijwel ieder populair dorp in de Alpen zijn catered chalets te vinden. Je kan in Nederland en België onder andere terecht bij Chalet.nl , Wens Chalets en Chalets Beyond . Bij veel van de catered chalets die door deze organisaties worden aangeboden heb je vaak een Nederlandstalige gastheer/kok. Ook op buitenlandse websites kan je terecht, zoals het Britse Chaletfinder . Met....je raadt het al....vaak Engelse begeleiding.