Terugblik: winter 2018/19 teerde op extreme januaridumps

Roel op 26 april 2019· 23 reacties

Massa's sneeuw in Dienten am Hochkönig (O), 18 januari 2019
Massa's sneeuw in Dienten am Hochkönig (O), 18 januari 2019

Het is eind april, een mooi moment om terug te blikken op het wintersportseizoen. Als we terugkijken op de afgelopen winter dan zien we een schoolvoorbeeld van hoe groot verschillen in de Alpen kunnen uitpakken. Terwijl de noordalpen net als vorig jaar bedolven werden onder de sneeuw viel de winter in het zuiden (vooral in Italië) wat tegen. De oorzaak is dat de stroming tijdens de belangrijkste sneeuwmomenten in de noordhoek zat, waarmee de sneeuwval ongelijk verdeeld was. Zonder twijfel de meest in het oog springende periode was de eerste helft van januari, met extreme hoeveelheden sneeuw in vooral Oostenrijk.

Verschillen

Net als de voorgaande winter verliep het seizoen 2018/19 in een groot deel van de Alpen bijzonder sneeuwrijk. Alles ten noorden van de alpenhoofdkam had meer sneeuw dan normaal, in enkele regio’s zijn zelfs records gebroken (zie hier). Het verschil met vorig jaar zit hem in de verdeling. Ten opzichte van het seizoen 2017/18, dat in de Zuid- en Westalpen ook sneeuwrijk verliep, viel het nu in Italië en de (zuidelijke) Franse Alpen wat tegen. We hadden daar eigenlijk maar één grote dump en die viel rond 1 februari door een südstau. En natuurlijk was er nog die megadump begin april, maar toen was het seizoen al bijna afgelopen.

In grote delen van Italië lag er deze winter weinig sneeuw (foto: Kronplatz, 11 januari)
In grote delen van Italië lag er deze winter weinig sneeuw (foto: Kronplatz, 11 januari)

December maand van extremen

De Oostenrijkse sneeuwval van januari was natuurlijk dé gebeurtenis van de winter. De aanloop hier naartoe verliep echter extreem wisselend. December begon veelbelovend met flinke sneeuwval aan de noordkant van de Alpen. Na 10 december volgde een ijzig koude fase met strenge tot zeer strenge vorst. Van 12 op 13 december werd in het Zwitserse Sankt Moritz -23 graden gemeten. Ook overdag bleef het lokaal streng vriezen (Galtür -11,3 graden, Andermatt -11,9 graden). Halverwege december lag er al behoorlijk wat sneeuw, totdat het opeens erg zacht werd. Vlak voor kerstmis diende het traditionele “Weihnachtstauwetter” zich aan met bewolking, regen en veel wind. In de week voor kerst vielen hoog in de bergen massa’s sneeuw in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, maar in de dalen regende het. Een groot deel van het al behoorlijke sneeuwdek dooide in een paar dagen weg, onder meer in het Oostenrijkse Tannheimer Tal.

Op 21 december 2018 was het nog wit in Tannheim (1100m)
Op 21 december 2018 was het nog wit in Tannheim (1100m)

Twee dagen later op 23 december was bijna alles weg
Twee dagen later op 23 december was bijna alles weg

Kerst

Op de valreep, precies op kerstavond, kwam daar de gehoopte afkoeling die de witte kerst in veel wintersportdorpen boven de 1000 meter alsnog veiligstelde. In de Franse en Italiaanse Alpen lukte dat helaas niet overal. De eerste kerstweek verliep vervolgens zonnig, een goedmakertje voor de vakantiegangers. In de loop van die week verschenen op de weerkaarten de eerste signalen dat het weer compleet zou omslaan (zie bijvoorbeeld het video weerbericht van 28 december). Het sneeuwde de tweede week van de kerstvakantie inderdaad vaak en veel en dat zou de inleiding worden van die immense dump die Oostenrijk en de oostelijke helft van Zwitserland zou treffen.

Fieberbrunn tweede kerstdag 2018
Fieberbrunn tweede kerstdag 2018

De januaridumps!

Vanaf 4 januari schakelde de winter een paar tandjes hoger en volgden de gebeurtenissen elkaar snel op. Op 7 januari werd het skigebied Hochkar uit voorzorg geëvacueerd en in de dagen daarna werd in grote delen van de Alpen lawinegevaar 4 tot 5 afgeroepen. Talloze dorpen raakten van de buitenwereld afgesloten. Op 14 januari waren alleen al in het Salzburgerland 41.000 mensen ingesneeuwd. Ook grensovergangen en bergpassen werden afgesloten vanwege lawinegevaar, waaronder de belangrijke Fernpass. Intussen had de sneeuwval zich ook naar Zwitserland uitgebreid. Op 14 januari lag er in Arosa 180cm, een record voor half januari. Tot drie keer toe deden we verslag van de gebeurtenissen via een liveblog (zie hier, hier en hier).

Filzmoos (foto: Marco Kaschuba)
Filzmoos (foto: Marco Kaschuba)

De Fernpass stond zaterdagavond 5 januari nog muurvast
De Fernpass stond zaterdagavond 5 januari nog muurvast

De Oostenrijkse wegsituatie op 10 januari
De Oostenrijkse wegsituatie op 10 januari

Relatief sneeuwarm in het westen en zuiden

Je zou bijna vergeten dat al die tijd in de Franse en Italiaanse Alpen vaak gewoon de zon scheen. Hieronder zie je de oneerlijke verdeling van de sneeuw in de Alpen op 7 januari. Terwijl er in Oostenrijk meer dan een meter sneeuw lag, was het in Frankrijk en Italië magertjes. Pas vanaf 13 januari viel er ook in de noordelijke Franse Alpen sneeuw van betekenis. In Italië kregen vooral de gebieden die grenzen aan de alpenhoofdkam redelijk wat sneeuw, zoals Livigno en Reschen (Resia).

Sneeuwhoogte op 7 januari 2019 (bron: Nikolas Zimmermann)
Sneeuwhoogte op 7 januari 2019 (bron: Nikolas Zimmermann)

Op 13 januari viel er 25 cm sneeuw in Chamonix (Bron: Chamonix Snow Report)
Op 13 januari viel er 25 cm sneeuw in Chamonix (Bron: Chamonix Snow Report)

Zuidalpen één grote dump

Zoals gezegd was de sneeuwsituatie in de zuidalpen een groot deel van de winter matig. Op die ene grote dump begin februari na. Ik zat er toevallig middenin toen ik samen met Edo in de Dolomieten verbleef. Die dag (en de dag erna) stonden duizenden wintersporters van en naar de Italiaanse Alpen urenlang vast op de Brennerpas, doordat vrachtwagens niet meer vooruitkwamen. Lees dit artikel over hoe dit precies tot stand kwam.

Brenner Autobahn bij Matrei-Steinach, kijkend richting Innsbruck
Brenner Autobahn bij Matrei-Steinach, kijkend richting Innsbruck

Selva, Val Gardena 1 februari 2019
Selva, Val Gardena 1 februari 2019

Natuurlijk sneeuwde het in de Zuidalpen buiten die periode ook weleens, maar dat waren óf kortdurende sneeuwfrontjes, of restanten van sneeuwwolken die hun lading ten noorden van de alpenhoofdkam hadden gelost. Verder was het magertjes. Op 31 januari schreef Rogier dat het in de zuidelijke Franse Alpen sinds 19 december niet echt meer had gesneeuwd, terwijl Oostenrijk verzonk in de sneeuw.

Voorjaarsvakantie een droom

In februari stabiliseerde het weer langzaam wat een zegen was voor de voorjaarsvakanties. Zowel Noord- als Midden-Nederland beleefden stralende vakanties. Toen Zuid-Nederland aan de beurt was werd het wat wisselvalliger maar nog steeds niet slecht. Het mooie (en ook zeer zachte) februariweer was te danken aan een honkvast hogedrukgebied. Op een korte onderbreking na scheen de zon vooral in de Franse en Italiaanse Alpen weken aan een stuk!

Les Menuires en Val Thorens (F) tijdens de voorjaarsvakantie van de regio Noord (foto: Siard)
Les Menuires en Val Thorens (F) tijdens de voorjaarsvakantie van de regio Noord (foto: Siard)

Kleinarl, 27 februari 2019 (foto: Michael Verhagen)
Kleinarl, 27 februari 2019 (foto: Michael Verhagen)

Bijzonder verloop

Zo spectaculair als de winter begon, zo relatief saai verliep de rest van het seizoen. Mooie momenten en perioden met sneeuwval wisselden elkaar af en de Franse Alpen liepen hun achterstand op de rest van de Alpen wat in. Wintersporters waren er niet rouwig om, zij troffen tot diep in het seizoen bijna overal meer dan genoeg sneeuw, al verslechterde de sneeuwkwaliteit door de relatief hoge temperaturen wel. Totdat begin april nog die ene grote dump kwam voor Italië en Zwitserland en er meer dan een meter sneeuw viel.

Deze grafiek van het dorpje Hochfilzen in Tirol laat het bijzondere verloop van deze winter in Oostenrijk zien. Veel vroeger dan normaal, al in januari, werd de grootste piek bereikt met een record sneeuwhoogte van 212 centimeter. Vanaf half februari was het een paar weken zonnig en zacht zodat het sneeuwdek gestaag afnam maar nog ruim boven normaal lag. In april slonk het sneeuwdek ineens heel snel, zo snel zelfs dat nog vroeger dan normaal (dunne lijn) alle sneeuw uit het dal was weggesmolten. In totaliteit was 2018/19 een hele zonnige en ook zachte winter. Dat hij zo extreem sneeuwrijk was hebben we vooral aan januari te danken.

Bron: ZAMG
Bron: ZAMG

Droomwinter

Voor de wintersporters kunnen we terugkijken op een droomwinter. Vlak voor de kerst was het even spannend maar daarna lag er op de meeste plaatsen voor de rest van het seizoen meer dan voldoende sneeuw. In de noordalpen - waar de meeste Nederlanders op vakantie gaan - zelfs extreem veel. In het zuiden was het duidelijk meer behelpen maar de kunstsneeuw en het vele zonnige weer maakten veel goed. Positief is ook dat er geen (grote) lawineramp heeft plaatsgevonden ondanks de extreme sneeuwval. De lawinediensten en lokale overheden hebben door de vele voorzorgsmaatregelen puik werk verricht, al konden ze helaas niet voorkomen dat er toch enkele dodelijke slachtoffers vielen.

Tot slot wil ik graag iedereen bedanken voor het insturen van de vele weerfoto’s op deze website. Het was ook leuk om steeds meer videobeelden te krijgen, bijvoorbeeld van Roy Ammers en Joost Vissers vanuit Fieberbrunn en van buschauffeur Roland van Helden die met een groep scholieren bijzondere tijden beleefde in het Salzburgerland. Op naar de volgende winter!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Leuk om zo te lezen!

Het blijft bijzonder hoe goed het skiën half maart in de Dolomieten was, terwijl daar, op begin februari na, eigenlijk niets gevallen was…Qua plaatjes in het dorp haalde dat het overigens niet bij mijn tripje naar Kleinwalsertal, begin januari, tussen de dumps in :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Roel en team, bedankt voor de weerberichten. Ik maak er zelf veelvuldig gebruik van. En @Rogier volgend seizoen komen we dan eindelijk echt echt echt SerreChe testen (dit jaar is het er wéér niet van gekomen).
Bedenk mij nu dat ik 4x in de Alpen heb gezeten en best weinig zon heb gezien. Hoe bestaat het? 😂

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roel en team, bedankt voor de weerberichten. Ik maak er zelf veelvuldig gebruik van. En @Rogier volgend seizoen komen we dan eindelijk echt echt echt SerreChe testen (dit jaar is het er wéér niet van gekomen).
Bedenk mij nu dat ik 4x in de Alpen heb gezeten en best weinig zon heb gezien. Hoe bestaat het? 😂

Roko op 26 apr 2019 19:35

Daar ga je absoluut geen spijt van krijgen! Voor wat betreft je andere statement: bizar. Ik ben drie weken in de Alpen geweest en heb die drie weken, verspreid over januari, februari en maart, vrijwel alleen maar zon gezien.

Dank voor weer een mooi winterseizoen Roel. Voor komende winter hopelijk wat minder problemen met de automatische verwachtingen van jullie eigen weermodel.

Mr. Slow

Leuk om dit zo eens terug te lezen. Ik heb wel mazzel gehad dit jaar, de dikke dump in Oostenrijk meegepakt de 1ste week van januari en de dump in Italië begin eind jan / begin feb 😃

Nu even de zomer overleven en dan weer rap ⛷⛷⛷

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

@Roel en team, bedankt voor de weerberichten. Ik maak er zelf veelvuldig gebruik van. En @Rogier volgend seizoen komen we dan eindelijk echt echt echt SerreChe testen (dit jaar is het er wéér niet van gekomen).

Bedenk mij nu dat ik 4x in de Alpen heb gezeten en best weinig zon heb gezien. Hoe bestaat het? 😂

Roko op 26 apr 2019 19:35

Daar ga je absoluut geen spijt van krijgen! Voor wat betreft je andere statement: bizar. Ik ben drie weken in de Alpen geweest en heb die drie weken, verspreid over januari, februari en maart, vrijwel alleen maar zon gezien.

Dank voor weer een mooi winterseizoen Roel. Voor komende winter hopelijk wat minder problemen met de automatische verwachtingen van jullie eigen weermodel.

Quick op 26 apr 2019 20:16

@Quick Dat is bekend, alleen moet het net even lukken met m’n vast skimaatje + vervoer. Natuurlijk heb ik wel zon gezien, maar toch minder dan de voorgaande jaren. Moet er wel bij zeggen dat ik 4 keer wat korter ben geweest. Gelukkig wel net na de dump in januari ;-) Zie de begraafplaats achter de kerk van Maria Alm maar:

null

Uitrusten doe je maar in de lift.

Fijne samenvatting! 👍

Bla, bla, bla.

Ondanks dat ik dit jaar, net als voorgaande jaren, maar 1 week in de sneeuw heb gezeten was het een geweldige week! Precies in dé perfecte week, voorjaarsvakantie Noord. Eén en al genieten.

Bedankt voor de perfecte (weer)berichtgeving en de inzet van het hele team! Op naar weer een prachtig jaar(/jaren)!

*bericht bewerkt door Siard op 27 apr 2019 21:18

Stay frosty

@roel wij rijden nu de laatste kilometers naar huis na een fantastische (hoewel qua omstandigheden zeer afwisselende) week in Livigno. Een prachtig dorp dat we zonder deze site nooit hadden ontdekt, laat staan dat we hadden geweten dat we er deze weken gratis konden skiën. Dus dank aan alle forumbijdragers en redacteurs!!

Ik zal flink moeten afkicken van het meer dan dagelijks checken van de berichten op deze site in het algemeen en je weerberichten in het bijzonder. Wat is het leuk om te volgen hoe je in al die jaren steeds professioneler bent geworden, steeds meer een autoriteit en en hoe eerlijk en accuraat je berichten al die tijd zijn gebleven. Ik wens jou en het hele team een heerlijke zomer - op naar de voorpret voor het volgende seizoen!

Dankjewel @Claire. Een fijne zomer teruggewenst, ook aan alle anderen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Leuk om te lezen Roel mooie toevoeging aan de website. Maar je doet net of het gedaan is met de pret. Groeten uit een sneeuw-overgoten Val Thorens

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.

Wel, ik heb in in ieder geval mijn beste seizoen ooit gehad. Denk dat ik 8 echt diepe pow days gehad heb waarvan een bluebird en dan nog 2 dagen met zonnetje. Super!

Ik sluit mij aan bij @Claire, Top Roel en de rest van de redacteurs. Mooie interessante artikelen kwamen voorbij!

Thanks voor de vele weerberichten Roel. En op naar de volgende winter!

Leuke terugblik van afgelopen winter. Beide dumps heb ik mogen meemaken, eerste week januari in Sölden (veel wind en sneeuw) en begin februari onderweg naar Val di Sole stond ik ook vast op de Brenner Autobahn bij Matrei-Steinach vanwege de dump een dag ervoor, gelukkig was de rest van de week perfect en was de ellende snel vergeten.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ondanks dat ik momenteel los ben van de wintersportgevoelens is zo’n restrospectief altijd leuk om te lezen, opdat we niet vergeten dat de winters in de Alpen de laatste jaren zo slecht nog niet waren. En de prachtige foto’s doen me uitkijken naar de volgend winter. Hopelijk treffen we het wéér!
Bedankt Roel en team en allen die hun ervaringen hebben gedeeld op dit forum. Het is een prettig gevoel om hier vooral leuke en positieve berichten te kunnen lezen. Dat is helaas niet overal zo.

HarleySnowball

In Saas Fee zijn ze begonnen met de voorbereidingen voor de zomerski.
De voorraad sneeuw is er nog immens:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2304629439…

Born to Ride

Wat zijn ze aan het doen daar? Het lijkt wel of ze proberen de gletsjer weg te graven…

Er komt voor de verandering maar weer eens een flink pak sneeuw aan voor met name de Oostenrijkse gletsjers. Mooie lage temperaturen voor de tijd van het jaar en flink wat neerslag. Dinsdag en woensdag weer bijna een meter verse sneeuw voor de hoogste toppen.

Born to Ride

Er komt voor de verandering maar weer eens een flink pak sneeuw aan voor met name de Oostenrijkse gletsjers. Mooie lage temperaturen voor de tijd van het jaar en flink wat neerslag. Dinsdag en woensdag weer bijna een meter verse sneeuw voor de hoogste toppen.

Matthias123 op 27 mei 2019 06:50

Ja ongelofelijk hoe de winter op hoogte gewoon doorzet dit jaar. :)

Bla, bla, bla.

Een heel interessant artikel, leuk om eens globaal te kunnen terugblikken op het wintersportseizoen. Zelf zijn wij drie keer gaan skieen afgelopen seizoen en telkens prima skiweer gehad. Het was weer fijn! Op naar het volgende seizoen.

null

De Stubaier gletsjer vanmorgen…

Born to Ride

Niet alleen de Alpen hadden veel sneeuw deze winter. Het Amerikaanse Mammot Mountain heeft deze winter 18 meter verse sneeuw gehad, wat een record is. Doordat er zoveel sneeuw gevallen is hebben ze besloten om de openstelling van het gebied te verlengen tot augustus!

Born to Ride
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie