BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Alles over sneeuwkanonnen

Alles over sneeuwkanonnen

Rogier op 22 december 2008 · 8 reacties

Niet elke winter is zo sneeuwrijk als de huidige. De laatste decennia hebben wij, als wintersporters, vele winters gezien met weinig natuurlijke sneeuw. Skigebieden zijn daarom langzamerhand volgebouwd met sneeuwkanonnen. Wat is het verschil tussen de meest voorkomende kanonnen en hoe werken deze?

De geschiedenis
In 1940 kwamen tuinbouwers er in Californië achter dat een watersproeier bij koude tempraturen sneeuw fabriceerde. Deze sproeiers waren echter niet bedoelt voor skiërs, het vernevelde water moest planten tegen koude beschermen. In 1963 werden sneeuwkanonnen pas voor het eerst voor skiërs gebruikt, in een klein skistation nabij New York. In Europa was het Flaine, in Frankrijk, die de eerste sneeuwkanonnen installeerde in 1973.

Het idee
Het idee achter sneeuwkanonnen is in feite heel simpel. Water wordt verneveld en in een koude omgeving gespoten. Als dit water bevriest valt dit in kleine ijsdeeltjes naar beneden. Als het vernevelingproces goed werkt lijken deze ijsdeeltjes op sneeuwkristallen. Immers sneeuw is bevroren water. In skigebieden staan er vaak vele kanonnen langs de pistes. Hoe werken deze?

Sneeuwlans
Een sneeuwlans is een aluminium buis waarin water, dat net boven het vriespunt is, samen met perslucht word aangevoerd. Aan het einde van de buis wordt het water verneveld. Ook het perslucht spuit hier uit de buis, door het uitzetten van de perslucht koelt deze af, dit veranderd de waternevel in sneeuwkristallen. Een sneeuwlans kan in optimale omstandigheden bijna een kuub sneeuw per uur maken. De luchtvochtigheid moet hoog zijn om deze lansen te kunnen gebruiken.

Drukluchtkanon
Bij het drukluchtkanon wordt een mengsel van water en lucht bij een druk van 5-10 Bar naar buiten geperst. Ook hier bevriest het water door het afkoelende effect van uitzetting. Dit zijn zeer effectieve sneeuwmakers. Deze kanonnen zijn minder gevoelig voor luchtvochtigheid en extreme koude dan de sneeuwlansen.

Ventilatorkanon
Dit zijn de kanonnen die het eest tot de verbeelding spreken. Kleine kanonnen tot soms enorme gebouwen spuiten de hele nacht door sneeuw naar buiten. Een ventilatorkanon is een combinatie van een sproei-installatie, een ventilator en een water- en lucht aanvoer. Ook hier maakt men gebruik van samengeperste lucht.

Warm weer kanonnen
Deze kanonnen gebruiken geen water maar ijs om sneeuw te fabriceren. In combinatie met vrieselementen kan er met deze machines altijd sneeuw worden gemaakt. In feite vernevelen deze machines ijs wat daardoor op sneeuw gaat lijken.

Temperaturen
Uit bovenstaande blijkt dat de buitenlucht een bepaalde vochtigheidsgraad moet hebben om goede sneeuw te kunnen fabriceren. Bij een extreem hoge luchtvochtigheidsgraad is het mogelijk om bij temperaturen van -2 reeds sneeuw te maken. Deze natte-sneeuw is echter keihard, ijzige pistes zijn het gevolg. Bij een lagere luchtvochtigheidsgraad moet het kouder zijn om sneeuw te maken, maar deze drogere sneeuw is van een betere kwaliteit.

Bacterie
Tegenwoordig wordt er met bacteriën geëxperimenteerd die het mogelijk moeten maken om water eerder te laten bevriezen. Ecologen houden echter hun hart vast, want veel van de gebruikte bacteriën zijn berucht vanwege (soms ernstige) infecties bij planten en dieren.

De voordelen
Sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat skigebieden bijna altijd wit zijn, althans de pistes. Moderne kanonnen leveren, mits goed ingesteld, een prima sneeuw. Skiërs kunnen zich prima vermaken op pistes van gefabriceerde sneeuw. Wedstrijd skiërs prefereren vaak kunstsneeuw omdat deze minder variabel is dan natuurlijke sneeuw.

De nadelen
Aan sneeuwkanonnen zijn ook nadelen verbonden. Ten eerste is het water (vele bergboeren klagen vanwege opdrogende bronnen) en energie verbruik niet bepaald ecologisch te noemen. Alleen al in Frankrijk gebruiken skigebieden circa 15 miljoen kubieke meter water per jaar voor hun kanonnen arsenaal.
Ten tweede zorgen sneeuwkanonnen voor stijgende kosten voor skigebieden, dus hogere skipas prijzen. Ten derde blijft kunstsneeuw veel langer liggen dan gewone sneeuw. Als de vele skiërs al lang weer naar huis zijn liggen de pistes vaak nog vol met witte 'eilanden' lokale ecosystemen raken hierdoor verstoord.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • sjoerd 22-12-08 09:54
  sjoerd 22 december 2008 · 09:54
  Goed verhaal. De nadelen zijn wel ernstig, vind ik. Dit terwijl ik een skifanaat ben, maar dan nog, niet ten koste van alles....
 • marco 22-12-08 10:38
  marco 22 december 2008 · 10:38
  Heb ook eens een keer gelezen dat een eerste laag van kunstsneeuw direct op de bodem beter is voor de alpenweide enzo dan echte sneeuw. Klopt dit of is dit een fabeltje?
  Heb het dacht ik ergens in een skimagazine gelezen, maar kan zo 1 2 3 niet meer bedenken in welke dat was....
 • Rogier
  Rogier 22-12-08 14:32
  Rogier 22 december 2008 · 14:32
  @ Marco: Een eerste laag kunstsneeuw is beter voor de skigbieden, de sneeuw zal nl langer blijven liggen, maar het is VEEL slechter voor de natuur, om precies dezelfde reden.
 • tim
  tim 30-03-09 08:54
  tim 30 maart 2009 · 08:54
  chill man
 • Lieve
  Lieve 5-01-11 21:41
  Lieve 5 januari 2011 · 21:41
  Echt goed dit stukje, en ik kan het mooi gebruiken voor Duits.
  GR. Lieve
 • Gast938
  Gast938 28-10-13 09:49
  Gast938 28 oktober 2013 · 09:49
  Sorry voor het weer doen opleven van een oud artikel, maar ik kwam - als sneeuwkanonnenbedienert in een te ver verleden - wat onzorgvuldigheden tegen bij een oud linkje....

  Juist bij lage luchtvochtigheid kan je snel (soms zelfs bij dooi) en vooral goed sneeuwen. Ik heb in Winterberg bij +2 graden / ca. 25%RF testsneeuwproductie gezien, zonder toevoegingen. Op het kanon zelf bleef de teruggeworpen sneeuw liggen, op de warme ondergrond niet.
  De opbrengst in droge lucht is veel hoger dan in een verzadigde lucht. Stelregel is dat hoe droger de lucht en hoe lager de temperatuur, hoe hoger de sneeuwproductie. Bij besneeuwen ga je niet uit van de temperatuur, maar van het dauwpunt (Feuchtkugel). Die bepaalt hoeveel water je door het systeem jaagt.

  Wat betreft het "ecologische": als je het hebt over 15 miljoen m3 water, dan heb je het over een hoeveelheid die in 2,5 uur via de Rijn bij Lobith Nederland in stroomt. Eigenlijk kolder dat daar überhaupt een punt van gemaakt wordt, zeker gezien het feit dat al dit water bij afsmelt weer geleidelijk terugvloeit. Ook de vegetatie ziet er veel beter en diverser uit dan onder pistes die niet besneeuwd worden.

  Bacteriën zitten niet in Snowmax, de substantie die het het mogelijk maakt te sneeuwen bij positieve temperaturen bestaat uit (zeer veilige) proteïnen. Nergens zijn nadelen van deze substantie aangetoond, maar de bangmaakverhalen over kankerrisico's e.d. zijn niet van de lucht. Een standaardtactiek van de milieu-industrie. Zie ook http://www.snomax.ch/PDf/Was%20ist%20Snomax_e.pdf

  De verstoring van lokale ecosystemen is kolder, of het moet Truus de Mier zijn die net een sneeuwvlek op haar nest heeft. Het energieverbruik lijkt groot, maar ik schat in dat alle sneeuwkanonnen in de wereld bijelkaar minder energie verbruiken dan die ene zinkfabriek in het Brabantse Budel.

  Harry (Winterberg)
 • Gast623
  Gast623 9-02-14 16:00
  Gast623 9 februari 2014 · 16:00
  Kan iemand mij ook vertellen wat er gebeurt als het sneeuwkanon of sneeuwlans niet aanstaat? Hoe zorgt men ervoor dat leidingen voor aanvoer van water niet bevriezen?
 • Gast793
  Gast793 14-02-14 07:46
  Gast793 14 februari 2014 · 07:46
  Kol lol weer lekker skiën di jaar

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.